Hem / Inspiration / Feng shui / Vad är feng shui?

grön vägg tulpaner glödlampa

Vad är feng shui?

Feng shui grundar sig på en kinesisk vishetslära med tusenåriga anor, som handlar om energins rörelse och hur den påverkar livet på jorden.

Feng shui betyder vind och vatten och symboliserar utrymmet mellan himmel och jord där vi människor lever. Och tänk, just där finns en symfoni av färger och färgspel från naturen som vi kan använda på olika sätt i våra hem. Allt hänger samman med den känsla du får när du vistas i ett rum, från vilka färger och former du omger dig med, till hur livsglädjen formas inom dig. I ett feng shui-hem råder balans och harmoni mellan färger, former och material. I hemmet, på jobbet och i det offentliga rummet… Överallt där vi rör oss talar väggar, golv och tak till våra sinnen.

Krafterna i feng shui

Grunden i feng shui är att vi ska lära oss leva i harmoni med energierna som finns omkring oss och med vår omgivning. Tre av de viktigaste verktygen i feng shui är: de fem elementen, yin och yang och baguan. De fem elementen är vatten, eld, trä, jord och metall. Dessa element bär på energier som påverkar oss människor på olika sätt. Genom att skapa balans mellan de olika elementen kan man uppnå en inre balans.

Yin och yang är motpoler som samspelar med varandra: ljust och mörkt, starkt och svagt, kvinnligt och manligt. Dessa energier måste vi ordna, så att de kommer i harmoni och balans.

tjej vind

blått sovrum

yin yang baguan trä

Bagua betyder de åtta trigrammen på kinesiska. Varje trigram är kopplat till ett livsområde: livsväg/karriär, kärlek/relationer, familj/hälsa, rikedom, stöd i livet, kreativitet/barnkunskap/självkännedom och framgång. Baguan är som en karta där varje livsaspekt har sin givna plats. Om man lägger bagua-kartan över en skiss av sitt hem, kan man se var i hemmet de olika livsaspekterna finns. När man vet det kan man även påverka de delar av sitt liv som man vill förändra.

Chi är en energi som finns i rörelse omkring oss, i alla saker och även inom oss människor. När chi får flöda sakta och lugnt omkring oss, mår vi bra. När chi stannar eller rör sig för snabbt, påverkas vi negativt.