Hem / Inspiration / Feng shui / Feng shui i trädgården

feng shui uteplats

Harmoni med feng shui i trädgården

Naturen får oss att slappna av och känna harmoni. Den påverkar oss till och med fysiskt genom att sänka blodtryck och puls och gör att vi återhämtar oss lättare efter sjukdomar och stressade situationer. Till och med kvaliteten på sömnen blir bättre. Därför är det så viktigt att skapa harmoni i sin trädgård.

Feng Shui är en flertusenårig kinesisk lära som lär oss hur vi ska få balans i våra hem och trädgårdar. En Feng Shui-inspirerad trädgård har balans mellan färger, växter och element. Här får du lära dig lite om hur du ska tänka för att få balans i din trädgård.

Trygg och trivsam plats

En typisk Feng Shui-trädgård består av olika delar som samspelar. Man strävar efter balans mellan yin och yang och mellan de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten. För att stärka livsenergin använder man även färger och symboler. Målet är att få en harmonisk trädgård där livsenergin Chi flyter omkring på ett bra sätt. Lyckas du med din trädgård, kommer du att känna lugn och ro i själen.

ying yang sten

buddha i trädgård

putshus entré krukor

trädgård sten feng shui

sten vatten murgröna fågelbad

Belysning

Om man lyser upp vissa platser i trädgården, blir de mer attraktiva att vara i. Belys gärna gångar och entréer, så besökarna i trädgården leds rätt.

Entré

Entréer, gångar och garageinfarter ska vara välkomnande för alla som närmar sig ditt hem. Låt ingenting blockera sikten mellan entré och infart. Håll ordning omkring entrén, eftersom den är det första besökaren möter.

Rabatter

Framsidan på huset får gärna ha en öppen plats som gör att trädgården känns luftig och välkomnande. Låt baksidan ha gott om växter för att göra trädgården stabil. På framsidan bör växterna vara lägre än på baksidan.

Dekorationer

Blomkrukor, en namnskylt eller en personlig brevlåda är dekorationer som smyckar ingången på ett trevligt och välkomnande sätt.

Häck/staket

Avgränsa gärna tomten med en häck, mur eller ett staket. Gärna i varierande höjd och längd. Det skapar trygghet och skyddar alla som vistas på tomten mot insyn.

Trädgårdsgångar

Gör inte gångarna spikraka, utan låt dem gärna slingra på ett naturligt sätt. Har du ändå en rak garageuppfart eller gång, kan du mjuka upp intrycket med runda krukor på sidorna av gången.

Skräp och sopor

Tomten ska vara fri från skräp och trasiga saker. Soptunnan och komposten ska helst vara utom synhåll. Bygg gärna ett eget hus för dessa. Du ska kunna gå runt huset utan att behöva trampa i rabatter eller kliva över saker.

Trädgårdens rum

Skapa gärna olika rum i trädgården. Ett för lek, ett för avkoppling, ett för fester, ett för odling och så vidare. Skydda gärna sittplatsen med en bit vägg eller en buske för att göra den mysigare.

Samspel

Låt stenar och växtlighet samspela och få lika mycket utrymme. Ha gärna vatten i din trädgård. Det representerar rörlighet och oregelbundna former. En damm, ett större fågelbad eller en fontän ger trädgården liv.