Hem / Färg / Måla utomhus / Måla hus / Måla fasad

Måla fasad

Färgsättningsråd för rätt fasadkulör

Det finns flera saker att tänka på när man ska välja vilken färgsättning man ska ha på sitt hus men det viktigaste är att du är nöjd med färgen och att det passar in i miljön det befinner sig i.

Det finns ett otroligt stort utbud av kulörer du kan välja mellan till din fasad. Vi på Nordsjö har över 6 000 kulörer att välja mellan. Dock rekommenderar vi inte pga estetiska skäl samtliga kulörer för utomhusmålning. Kom gärna in någon av våra butiker och hämta färgkartor och titta på uppstrykningsprover. I färgkartorna har vi valt ut ett begränsat antal kulörer som vi vet blir riktigt snygga på fasader.

Tänk på helhetsintrycket

Det är viktigt att kulören fungerar tillsammans med husets form och stil. Ta ett steg tillbaka och fundera på vad det är för landskap som omger huset. Gå sedan några steg närmare och titta på husets detaljer såsom fönster, dörrar och snickerier. Välj kulörer som antingen smälter samman eller kontrasterar varandra. Målet är att hitta en kombination av kulörer som gör att du känner dig som hemma.

Välj dovare kulörer med mer svarta till fasaden

Att se färger utomhus är inte riktigt samma sak som att se dem inomhus. Kulörerna utomhus upplevs som mindre svartaktiga och mer kulörta än vad de gör om vi tittar på dem inomhus. Därför bör man välja lite dovare kulörer med mer svarta i till sin fasad. En av anledningarna till att kulören upplevs mindre svart är att ytan på fasaden är jämn och reflekterar kulören på ett annat sätt än omgivande natur. Naturen är aldrig enfärgad, inte ens på små ytor. Naturen är inte heller slät, den har flera nivåer och ojämnheter som påverkar hur skuggan faller.

Vita nyanser

Vita hus har varit populära i omgångar, och just nu ökar antalet vita hus i Norden. För att en fasad ska upplevas som grå eller vitt krävs det att det är lite gult i kulören. Neutrala kulörer gör att fasaden upplevs som blå-grå. Även svarta hus ökar, dock är de flesta hus som vi kallar svarta mörk bruna.

Inspiration

Här får du fasadinspiration, klicka dig runt bland bilderna och se vilken kulör de är målade med. Kom också ihåg att du alltid kan besöka våra butiker för att få du tips och råd både kring kulör och färgval.

Se fasadinspiration här.

Så här målar du fasaden

Välj stenhus eller trähus nedan för att läsa mer råd kring val av produkter och instruktioner för hur du gör tillväga när du ska måla din fasad.