Hem / Färg / Måla inomhus / Väggfärg

Väggfärg

Hallen, köket, barnrummet, vardagsrummet eller sovrummet – naturligtvis vill vi ha lika snygga väggar i alla rum där hemma. Med tanke på hur mycket det kan kladdas, målas, slabbas och blöts ner i somliga rum så är det faktiskt inte självklart. Nordsjö har ett sortiment av inomhusfärg för hela ditt hem och alla behov.

Rätt färg på rätt plats

Längre ner på sidan kan du klicka dig vidare till olika rum för att läsa mer om vilken väggfärg som passar bäst i respektive rum.

Se alla våra väggfärger här.

Val av kulör

Välj rätt kulör på väggfärgen beroende på vilken typ av ljus som finns i rummet

Samma kulör kan se helt olika ut beroende på vilket ljus som finns i rummet. Vilket håll rummet vetter åt, tiden på dagen och om ljuset är naturligt eller konstgjort spelar stor roll för hur en kulör ser ut på just din vägg.

ljusblå och ljusrosa vägg_rum med sol

Rum som har solljus hela dagen

Dessa rum är enklast att inreda. De brukar bada i diskret ljus under större delen av dagen, så nästan alla kulörer fungerar.

Varför inte utnyttja det naturliga ljuset och välja bleka toner som gör att ljuset studsar tillbaka in i rummet och skapar en ljus och luftig känsla? Gyllene toner ger en solkysst effekt medan ljusblå nyanser ger dig en svalkande och lugn färgsättning.

Även vågade, fylliga toner kommer att se fantastiska ut i detta ljus. Om du är orolig för att inte lyckas välja rätt nyans, kan du testa hur den kommer att se ut på dina väggar med hjälp av Nordsjö Visualizer app

vardagsrum med grön vägg_morgonsol

Rum med morgonsol

Rum som släpper in soluppgången har flest variationer i ljussättningen under dagen. Ljuset är svagt rosa i gryningen och blir mer och mer blått ju längre in på dagen man kommer. När solen vandrar vidare kan dessa rum kännas ganska skuggiga.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt rum under hela dagen kan du måla väggarna i blekblå eller gröna nyanser – rummet blir levande i morgonsolen och känns fortfarande fräscht och ljust på eftermiddagen.

gul vägg_eftermiddagssol

Rum som får sen eftermiddagssol

Dessa rum är oftast kallare på morgonen och värms upp senare under dagen. Genom att välja solgula toner skapar du ett ljust och välkomnande morgonrum, kallare nyanser ger ett lugnt rum att slappna av i senare under dagen.

Blekgrå nyanser passar bra till allt. Så länge du håller dig borta från blå undertoner, kommer blekgrått att kännas tillräckligt varmt på morgonen och ljust och luftigt på eftermiddagen.

rosa vägg och säng_rum utan mycket naturligt ljus

Rum som inte får så mycket naturligt ljus

Rum som inte får så mycket sol under dagen riskerar att kännas kalla, därför är det en bra idé att välja varma nyanser. Bränd orange och fylliga guldtoner värmer upp rum med lite solljus, liksom neutrala nyanser med röda undertoner.